Το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη ιδρύθηκε το 2001 από την εταιρία Α.Κ.Ο.Μ.Μ. - Ψηλορείτης Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. με την επιστημονική υποστήριξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Λόγω της πλούσιας γεωποικιλότητας, του πανέμορφου τοπίου και της αναμφισβήτητης ιστορίας και παράδοσής του, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη εντάχθηκε, από την ίδρυσή του κιόλας, στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και λίγο αργότερα στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, επιτυγχάνοντας έτσι την παγκόσμια αναγνώριση του τόπου αυτού.
Έκτοτε το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη σε συνεργασία με τους Δήμους του Πάρκου και άλλους αρμόδιους φορείς έχει αναπτύξει την κατάλληλη υποδομή για να παρέχει τόσο στους φιλοξενούμενούς του όσο και στους μόνιμους κατοίκους του μία ποιοτική ζωή σε ένα πρότυπο μη αστικό περιβάλλον.
Σήμερα το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη συμμετέχει ενεργά στις παγκόσμιες προσπάθειες για την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της βιώσιμης, τοπικής ανάπτυξης μέσω του γεωτουρισμού και άλλων μορφών εναλλακτικών τουρισμού.
Sorry but we do not have tiles below this zoom level .. Try to zoom to or above level 9 ;)
Sorry but we do not have tiles beyond this zoom level .. Try to zoom back to or below level 15 ;)
Το έργο με ακρωνύμιο GEO-IN και τίτλο Γεωτουρισμός στα νησιωτικά γεωπάρκα - Geotourisim in insular geoparks χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Interreg Ελλάδα Κύπρος 2014 – 2020 και έχει διάρκεια δύο ετών με λήξη το Νοέμβριο του 2019. Αφορά στα τέσσερα νησιωτικά Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας και Κύπρου, δλδ., τα γεωπάρκα της Λέσβου, του Ψηλορείτη και της Σητείας από την Ελλάδα και το γεωπάρκο του Τροόδους από την Κύπρο. Οι φορείς υλοποίησής του είναι το ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης ΑΑΕ ΟΤΑ που είναι και ο συντονιστής του έργου, το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο ΔΟΚΑΣ του Δήμου Σητείας, η Αναπτυξιακή Εταιρία Τροόδους, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και το Τμήμα Δασών Κύπρου.
Βασικός στόχος του έργου είναι η ενίσχυση του γεωτουρισμού στα τέσσερα γεωπάρκα, που αποτελεί μια νέα τάση στον εναλλακτικό και στον τουρισμό υπαίθρου και ένα εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης. Οι δράσεις που υλοποιούνται αφορούν στην ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών ερμηνείας του περιβάλλοντος και υποστήριξης δραστηριοτήτων υπαίθριου τουρισμού, αναψυχής και άθλησης, στην ενημέρωση και εκπαίδευση κατοίκων και επισκεπτών, καθώς και στην ανάπτυξη συνεργειών και κοινών δράσεων προβολής και δημιουργίας νέων τουριστικών εμπειριών.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης αναπτύσσει ψηφιακά και συμβατικά παραδοτέα για προβολή και εκπαίδευση που αφορούν στα δύο γεωπάρκα της Κρήτης, τον Ψηλορείτη και τη Σητεία.